Gıda Teknolojisi Ön lisans Programı

Programı Sunan Akademik BirimGıda Teknolojisi
Program DirektörüÖğr. Gör. Deniz AZABAĞAOĞLU (Bölüm Başkanı) Öğr. Gör.Rahmiye SEZER Malkara MYO Öğrenci Temsilcisi
Program TürüÖn lisans Programı
Kazanılan Derecenin Seviyesi Ön Lisans
Kazanılan Derece   Mezun olunduğunda Gıda Teknikeri diplomasına sahip olunur. Ünvanı ise Teknikerdir.
Eğitim Türü Tam zamanlı
Kayıt Kabul KoşullarıOrtaöğretimden Mezun Olmak
Önceki Öğrenmenin TanınmasıTürk Yüksek öğretim kurularında öncel öğrenimin tanınması süreci daha başlangıç aşamasındadır. Bu nedenle Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesinin tüm programlarında da öncel eğitimin tanınması tam olarak başlatılmış değildir. Ancak, bölümlerin müfredatlarında yer alan zorunlu Yabancı dil dersi için her öğretim yılı başında muafiyet sınavı düzenlenmektedir. Bu derslerden kendi kendilerine öğrenme sürecini tamamlayan ya da değişik yollarla bu derslerdeki öğrenme çıktılarını sağladığını düşünen öğrenciler bu sınavlara girebilme hakkına sahiptir. Sınava giren öğrencilerden başarılı olanlar ders programındaki ilgili dersten muaf olurlar.
Mezuniyet Koşulları Bu programda öğrenim gören öğrencilerin, mezun olabilmek için 4.00 üzerinden en az 2.00 Genel Not Ortalamasına sahip olmaları, Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliğinin şartlarını sağlamaları gerekmektedir. Mezuniyet için kazanılması gereken minimum AKTS, 120'dır. Öğrencilerin aynı zamanda varsa zorunlu stajlarını belirtilen sürede ve özellikte tamamlamaları zorunludur.
Program Amacı Ülkemizde ve bölgemizde gıda endüstrisi büyük bir gelişme içerisindedir. Hızla gelişen gıda bilimi ve teknolojiye paralellik gösteren bu sektör içerisinde üretim, kalite kontrol ve diğer laboratuvar işlevleri için yetişmiş gıda teknikerlerine önemli ölçüde gereksinim duyulmaktadır. Meslek Yüksekokulumuz Gıda Teknolojisi Programı da bu ihtiyaca cevap vermek üzere gıda teknolojisi alanında görev yapacak kişilerin eğitimi misyonunu üstlenmiştir ve bu amaca yönelik müfredat programını içermektedir. Programın amaçları: 1. Endüstrinin talep ve gelişmelerine cevap vermek,  2. İş alanına uyum sağlamak için öğrencilerin ihtiyacı olan becerileri geliştirmek, 3. Ürün, ekipman ve malzeme ile ilgili olarak giderek gelişen değişikliklere uyum sağlayacak uzmanlık yeteneğini oluşturmak,  4. Gıda üretim işlerinde beceriler oluşturmak,  5. Gıda bilimde bilgi kazandırmak,  6. Gıda işletmelerinde kritik kontrol noktalarının denetiminin önemini kavratmak,  7. Deneysel çalışmalarda gerekli deneyim ve güven duygusunu kazandırmak,  8. Veri ve sonuçları okuyup yorumlamayı öğretmek,  9. Problem çözmek için inisiyatif ve yetenek geliştirmek,  10. İletişim becerilerini geliştirmektir.
Mezunların Mesleki Profilleri  Gıda teknolojisi teknikerleri, gıda sanayi ile ilgili kamu (Tarım Orman Köy İşleri Bakanlığı Kontrol Laboratuvarı, Hıfzısıhha Enstitüsü, Belediyeler, İl Sağlık Müdürlükleri vb.) ve özel sektör kuruluşlarında (su ürünleri ile sebze ve meyve ürünlerinin işlendiği ve depolandığı işletmelerde; içme, kullanma, sanayi sularının, et, süt ürünleri, şekerli ve unlu gıda ürünlerinin üretildiği işletmelerin kalite kontrol merkezlerinde; çevre koruma laboratuvarları ve ilaç işletmelerinde) ara teknik eleman olarak çalışırlar.
Bir Üst Dereceye Geçiş “Gıda Teknolojisi” ön lisans programını başarı ile bitirenler, ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavı’nda (DGS) başarılı oldukları takdirde, aşağıdaki lisans programlarına geçiş yapabilmektedirler: Beslenme ve Diyetetik, Gıda Mühendisliği, Bitki Koruma, Kimya, Tarımsal Biyoteknoloji
Sınavlar, Değerlendirme ve Notlandırma

Her dönem en az bir vize sınavı uygulanır. Vizelerin yanı sıra, her dönemin başında verilen dönem içeriğinde tarihleri belirtilen proje ve ödevler verilir. Her dönemin sonunda, öğrencinin final sınavına girmek zorundadır. Kriterler (ara sınav, proje, ödev ve final gibi) ve dönem sonu notuna etki oranları dönem başında dağıtılan ve/veya web sitesinde yayınlanan ders içerikleri açık biçimde belirtilir. Öğrenci yönetmeliği ve akademik takvime göre final sınavları üniversite tarafından belirlenen ve ilan edilen tarih ve yer ve zamanlarda yapılır.  Öğrencinin dönem sonu notu ders sorumlusu tarafından ara sınav, proje, ödev ve final sınavı sonuçlarına göre verilir. 

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesinde geçme notu 100 üzerinden 60’tır. Ancak final ya da bütünleme sınav sonucunun en az 50 olması zorunludur. Sınavlar, tam not 100 üzerinden değerlendirilir. Bir dersin yarıyıl/yıl sonu notu; ara sınavın veya ara sınavların aritmetik ortalamasının %30’u ile yarıyıl/yıl sonu sınavında veya bütünleme sınavında alınan notun %70’inin toplamıdır. Ancak, bir dersin yarıyıl/yıl sonu notu; ilgili fakülte/yüksekokul kurulunca karar alınmak ve yarıyıl başında ilan edilmek şartıyla ara sınavın veya ara sınavların aritmetik ortalamasının %30’u ile %50’si arasında, yarıyıl/yıl sonu veya bütünleme sınavında alınan notun %70’i ile %50’si arasında değişebilen ve oranlar toplamı %100 olacak şekilde de hesaplanabilir. Hesaplama sonucunda, ondalık noktadan sonra gelen ilk sayı beşten küçük ise bir alt tam sayıya, beş veya beşten büyük ise bir üst tam sayıya yükseltilerek kesinleştirilir.

Dönem sonu-bütünleme notu dersin sorumlusu tarafından değerlendirme kriterleriyle birlikte Öğrenci İşlerine teslim edilir. Dönem sonu ve bütünleme notları öğrenci bilgi sisteminde yayınlanarak ilan edilir. 

Notlar:

Alınan her ders için öğrenciye dönem notu olarak aşağıda belirtilen harf notları verilir.  Harf notları, katsayı ve oran karşılıkları aşağıdaki gibidir.Öğrencilerin başarılarının değerlendirilmesinde esas alınan notlama sistemi, aşağıda belirtilen dereceler ve harfler ile ifade edilir:

 

Puan

Harfli Notu

Katsayı

Başarı Durumu

90-100

AA

4.00

Başarılı

80-89

BA

3.50

Başarılı

70-79

BB

3.00

Başarılı

65-69

CB

2.50

Başarılı

60-64

CC

2.00

Başarılı

50-59

DD

1,50

Başarısız

30-49

FD

1.00

Başarısız

0-29

FF

0.00

Başarısız

 

Öğrenciler DD, FD yada FF aldıkları dersleri dersin açıldığı ilk dönem almak zorundadırlar.

Başarılı Öğrenciler

Önlisans/lisans öğrenimini tamamlayan ve genel ağırlıklı not ortalaması 3.00 ile 3.49 arasında olan öğrenciler onur öğrencisi; ortalaması 3.50 veya üstü olan öğrenciler ise yüksek onur öğrencisi olarak mezun olurlar.

 

Eğitim Öğretim Metotları

 Öğretme - öğrenme yöntem ve stratejileri, öğrencilerin kendi kendine çalışma, yaşam boyu öğrenme, gözlem yapma, başkasına öğretme, sunma, eleştirel düşünme, takım çalışması, bilişimden etkin yararlanma gibi becerilerini arttıracak şekilde seçilmektedir.

Ayrıca, öğretim tarzının farklı kabiliyetleri olan öğrencileri destekleyecek biçimde olmasına dikkat edilir. Programda kullanılan eğitim-öğretim metotları aşağıdaki listede verilmiştir*:

*EĞİTİM-ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ

BAŞLICA ÖĞRENME FAALİYETLERİ

KULLANILAN ARAÇLAR

Ders

Dinleme ve Anlamlandırma

Standart derslik teknolojileri, çoklu ortam araçları, projektör, bilgisayar, tepegöz

Tartışmalı Ders

Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme

Standart derslik teknolojileri, çoklu ortam araçları, projektör, bilgisayar, tepegöz

Özel Destek / Yapısal Örnekler

Önceden planlanmış özel beceriler

 

Rol Yapma / Drama

Önceden planlanmış özel beceriler

Standart derslik teknolojileri, özel donanım

Problem Çözme

Önceden planlanmış özel beceriler

 

Vaka Çalışması

Önceden planlanmış özel beceriler

 

Beyin Fırtınası

Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme, takım çalışması

Standart derslik teknolojileri, çoklu ortam araçları, projektör, bilgisayar, tepegöz

KüçükGrup Tartışması

Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme

Standart derslik teknolojileri, çoklu ortam araçları, projektör, bilgisayar, tepegöz

Gösterim

Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme

Gözleme imkan verecek gerçek ya da sanal ortam

Benzetim

Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, Bilişim becerileri

Gözleme imkan verecek gerçek ya da sanal ortam

Seminer

Araştırma - yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim, Dinleme ve anlamlandırma, yönetsel beceriler

Standart derslik teknolojileri, çoklu ortam araçları, projektör, bilgisayar, tepegöz, özel donanım

Grup Çalışması

Araştırma - yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim, eleştirel düşünme, soru geliştirme, yönetsel beceriler, takım çalışması

İnternet veri tabanları, kütüphane veri tabanları, e-posta, çevrimiçi sohbet,
Web tabanlı tartışma forumları

Saha/Arazi Çalışması

Gözlem/durumları işleme, Araştırma - yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma

 

Laboratuar

Gözlem/durumları işleme, Bilişim, yönetsel beceriler, takım çalışması

Özel donanım

Ödev

Araştırma - yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim

İnternet veri tabanları, kütüphane veri tabanları, e-posta

Sözlü

Araştırma - yaşam boyu öğrenme, durumları işleme, soru geliştirme, yorumlama, sunum

 

İnceleme/Anket Çalışması

Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma

 

Panel

Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme

Standart derslik teknolojileri, çoklu ortam araçları, projektör, bilgisayar, tepegöz, özel donanım

Konuk Konuşmacı

Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme

Standart derslik teknolojileri, çoklu ortam araçları, projektör, bilgisayar, tepegöz,
özel donanım

Öğrenci Topluluğu Faaliyetleri/ Projeleri

Gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme, takım çalışması, Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, yönetsel beceriler, Önceden planlanmış özel beceriler

 

(*) Dersin özelliklerine göre burada belirtilen yöntemlerin biri veya birkaçı uygulanabilir.

Program Çıktıları

1-Analitik düşünme, Gıda üretim teknolojisi başta olmak üzere işletmeciliğin çağdaş yöntem ve teknolojilerini kullanma
2-Disiplin içi ve disiplinler arası takımlarla çalışma
3-Gıda işleme yöntemlerinin stratejik, taktik ve operasyonel boyutlarını kavrama
4-Gıda işletmesi gereklerini kavrama, örgütsel düzeyde analiz etme ve tasarlama
5-Gıda sektöründe koordinasyon ve kontrol işlevlerini kavrama, anlatma ve uygulama
6-Gıda teknolojisi konusunda bilgi ve becerilerini kullanma, üretim ve laboratuar alanlarının en az birinde uygulayabilme
7-Gıda Teknolojisinin temel kavramlarını anlama, anlatma ve kullanma
8-Gıda teknolojisinin yerel, ulusal, uluslararası ve küresel boyutlarını kavrama
9-İş yaşamının hukuki, toplumsal ve ahlaki sorumluluklarını kavrama ve toplumsal dönüşümü algılama
10-Kalite bilincine sahip olma, kaliteli iş yapma ve sonuçlandırma
11-Kendini ifade etme ve kurumunu temsil etme konusunda gerekli iletişim becerisine sahip olma
12-Yenilik ve değişime açık, girişimci yaşam boyu öğrenme davranışı kazanma

Müfredat

Gıda Teknolojisi Kredili Ders Yapısı Şeması



1. Sınıf



2023-2024 Güz Yarıyılı
Ders Kodu Ders Adı İncele T U AKTS
ATİ101 Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi I 2 0 2
GTP102 Genel Mikrobiyoloji 3 2 5
GTP104 Gıda Kimyası 3 0 3
GTP103 Gıdalarda Temel İşlemler I 2 0 4
GTP101 Kimya I 2 1 3
MMT103 Mesleki Matematik I 2 0 3
TDİ101 Türk Dili I 2 0 2
TDİ102 Türk Dili II 2 0 2
YDİ101 Yabancı Dil I (İngilizce) 2 0 2
Seçmeli 1. SINIF GÜZ DÖNEMİ (6AKTSLİK DERS ALINACAK)() 6
BES101 Beden Eğitimi I 0 2 2
GTP105 Laboratuvar Tekniği 3 1 4
YBS101 Yaşam Becerileri ve Sosyal Etkinlik 2 0 2
Toplam AKTS: 32

2023-2024 Bahar Dönemi
Ders Kodu Ders Adı İncele T U AKTS
ATİ102 Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi II 2 0 2
GTP204 Gıda Endüstrisi Makinelerı 3 1 4
GTP203 Gıdalarda Temel İşlemler II 2 0 2
GTP202 Gıda Mikrobiyolojisi 3 2 5
GTP201 Kimya II 2 1 3
MMT104 Mesleki Matematik II 2 0 2
TDİ102 Türk Dili II 2 0 2
YDİ102 Yabancı Dil II (İngilizce) 2 0 2
Seçmeli 1.SINIF BAHAR DÖNEMİ (8AKTSLİK DERS ALINACAK)() 8
İLŞ003 İletişim 2 0 4
GTP205 Özel Gıda Ürünleri 3 1 4
Toplam AKTS: 30
Yıllık Toplam AKTS: 62

2. Sınıf



2023-2024 Güz Yarıyılı
Ders Kodu Ders Adı İncele T U AKTS
TMEP301 Bilgisayarda Programlama 2 1 3
GTP305 Bitkisel Yağ Teknolojisi 3 1 4
GTP302 Et ve Ürünleri Teknolojisi I 2 1 3
GTP316 Meyve ve Sebze Teknolojisi I 3 1 4
GTP317 Süt Teknolojisi I 3 1 4
GTP318 Tahıl Teknolojisi I 3 1 4
Seçmeli 2.SINIF GÜZ DÖNEMİ() 8
GTP306 Ambalajlama ve Depolama Teknikleri 3 0 4
GRŞ105 Girişimcilik I 2 0 4
Toplam AKTS: 30

2023-2024 Bahar Dönemi
Ders Kodu Ders Adı İncele T U AKTS
MYOSTJ01 Staj 0 2 5
Seçmeli 2. Sınıf Bahar Dönemi (25 AKTS)() 25
GTP420 Alkollü ve Alkolsüz İçecekler Teknolojisi 3 0 4
GTP402 Et ve Ürünleri Teknolojisi II 2 1 4
GTP407 Gıda Katkı Maddeleri 2 0 4
GRŞ106 Girişimcilik II 2 0 4
GTP419 Hijyen ve Sanitasyon 2 0 2
MYOİE01 İş Yeri Eğitimi 2 0 10
MYOİU01 İş Yeri Uygulaması 3 0 15
GTP403 Meyve ve Sebze Teknolojisi II 2 1 3
GTP417 Süt Teknolojisi II 3 1 4
GTP418 Tahıl Teknolojisi II 3 1 4
Toplam AKTS: 30
Yıllık Toplam AKTS: 60

Ders & Program Çıktıları Matrisi

ATİ101 Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi I
#
111111111111
111111111111
111111111111
111111111111
GTP102 Genel Mikrobiyoloji
#
344435554445
344435554445
344435554445
344435554445
344435554445
344435554445
344435554445
GTP104 Gıda Kimyası
#
334344343343
334344343343
334344343343
334344343343
334344343343
334344343343
334344343343
334344343343
334344343343
334344343343
334344343343
GTP103 Gıdalarda Temel İşlemler I
#
231315155515
231315155515
GTP101 Kimya I
#
111111211211
MMT103 Mesleki Matematik I
#
411311111111
411311111111
411311111111
411311111111
411311111111
411311111111
TDİ101 Türk Dili I
#
211111211133
TDİ102 Türk Dili II
#
111111111131
YDİ101 Yabancı Dil I (İngilizce)
#
111111111111
111111111111
111111111111
111111111111
111111111111
111111111111
BES101 Beden Eğitimi I
#
131111111135
131111111135
131111111135
131111111135
131111111135
131111111135
131111111135
131111111135
GTP105 Laboratuvar Tekniği
#
343345422423
343345422423
343345422423
343345422423
343345422423
343345422423
343345422423
343345422423
343345422423
343345422423
343345422423
YBS101 Yaşam Becerileri ve Sosyal Etkinlik
#
131111111153
131111111153
131111111153
131111111153
131111111153
131111111153
131111111153
131111111153
131111111153
131111111153
ATİ102 Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi II
#
151111111555
151111111555
151111111555
151111111555
GTP204 Gıda Endüstrisi Makinelerı
#
443545511111
GTP203 Gıdalarda Temel İşlemler II
#
543135314555
GTP202 Gıda Mikrobiyolojisi
#
131111411111
131111411111
131111411111
131111411111
131111411111
131111411111
GTP201 Kimya II
#
111212111211
111212111211
111212111211
MMT104 Mesleki Matematik II
#
411311111111
411311111111
411311111111
411311111111
411311111111
411311111111
TDİ102 Türk Dili II
#
111111111131
YDİ102 Yabancı Dil II (İngilizce)
#
111111111111
İLŞ003 İletişim
#
221111122252
221111122252
221111122252
221111122252
221111122252
221111122252
221111122252
221111122252
221111122252
GTP205 Özel Gıda Ürünleri
#
111111141111
111111141111
111111141111
111111141111
TMEP301 Bilgisayarda Programlama
#
444442111113
444442111113
444442111113
444442111113
GTP305 Bitkisel Yağ Teknolojisi
#
444545422322
GTP302 Et ve Ürünleri Teknolojisi I
#
454445523433
454445523433
454445523433
454445523433
454445523433
GTP316 Meyve ve Sebze Teknolojisi I
#
544555533423
544555533423
544555533423
544555533423
544555533423
544555533423
GTP317 Süt Teknolojisi I
#
444455524333
444455524333
GTP318 Tahıl Teknolojisi I
#
544455522433
544455522433
544455522433
544455522433
544455522433
544455522433
GTP306 Ambalajlama ve Depolama Teknikleri
#
434445533423
434445533423
434445533423
GRŞ105 Girişimcilik I
#
233552245355
233552245355
233552245355
233552245355
233552245355
233552245355
233552245355
233552245355
MYOSTJ01 Staj
#
211343313134
211343313134
211343313134
GTP420 Alkollü ve Alkolsüz İçecekler Teknolojisi
#
445455522423
445455522423
GTP402 Et ve Ürünleri Teknolojisi II
#
231135531112
GTP407 Gıda Katkı Maddeleri
#
114111111111
GRŞ106 Girişimcilik II
#
231131311133
GTP419 Hijyen ve Sanitasyon
#
423313311111
423313311111
423313311111
423313311111
423313311111
423313311111
423313311111
423313311111
423313311111
MYOİE01 İş Yeri Eğitimi
#
313212221131
313212221131
313212221131
313212221131
313212221131
313212221131
MYOİU01 İş Yeri Uygulaması
#
333211111331
GTP403 Meyve ve Sebze Teknolojisi II
#
445555533333
445555533333
445555533333
445555533333
GTP417 Süt Teknolojisi II
#
434435521411
434435521411
434435521411
GTP418 Tahıl Teknolojisi II
#
434335512512
434335512512
434335512512
434335512512
434335512512